Fascia! Wat is dat? 

Fascia is een ander woord voor bindweefsel en zit door ons hele lijf maar ook door het hele lijf van onze paarden. Als we alle fascia weg zouden halen, zou ons paard als een plumpudding in elkaar zakken.

De functies van fascia zijn:

  • Geeft vorm, ondersteund en stabiliseert het lijf
  • Verbind structuren met elkaar
  • Vloeistof transportatie
  • Fascia bevat receptoren die informatie transporteren
  • Overbrenging beweging en schokdemping
  • Temperatuurregulatie
  • Opslag van energie en emotie
  • Bescherming van organen

Dit zijn heel wat functies. Je kunt je voorstellen, hoe belangrijk het is dat fascia goed kan functioneren. Dat het erg belangrijk is dat fascia zacht en veerkrachtig is.

Kan dit niet, door o.a. allerlei verstrakkingen, dan heeft dit effect op het hele lijf van het paard. Alle fascia staat namelijk met elkaar in verbinding. En dan kun je trainen wat je wilt, maar de verstrakkingen blijven bestaan.

Hoe ontstaan dan die verstrakkingen?

Doordat je paard in compensatie loopt door een incorrect bewegingspatroon, krijg je overbelastingen en verstrakkingen. Niet alleen in de gewrichten en de spieren, maar vooral ook in de fascia. Ook onjuiste voeding , emotie, chronisch stress of het ontstaan van trauma door bijvoorbeeld uitglijden  in de wei of een trap van een ander paard kunnen oorzaken zijn voor fascia dat niet goed kan functioneren en verstrakt is. Iets wat verstrakt zit, krijg je alleen met training niet los. De fascia moet eerst losgemaakt worden, zodat het lijf meer openstaat om op een correcte manier te kunnen worden getraind. Met als doel dat je paard gezonder leert bewegen en leert hoe hij zijn lijf op een efficiëntere manier in kan gaan zetten.

Met fasciareleasetechnieken/bodywork kunnen deze fascia los worden gemaakt. Met 1 behandeling kom je er echter niet! Dat komt omdat je uit moet leggen aan je paard wat correct en efficiënt bewegen is, dat is een proces en is niet in keer volledig aan jou en jouw paard geleerd. Dus de training gaat in fasen, je zit samen met je paard in een proces van leren en spieropbouw. Dus zijn er vaker behandelingen nodig.

Wat doe ik nou precies?

Als basis behandelaar revalidatietherapeut doe ik het voorwerk en de ondersteunende behandelingen in samenwerking met andere behandelaren uit het Equicare Plus netwerk. Ik werk graag samen met andere behandelaren; de kracht is om verschillende visies en ervaringen te bundelen!

Deze fasciareleasetechnieken heb ik geleerd vanuit de opleiding en de fascia verdiepingscursus en regelmatig loop ik mee met andere behandelaren voor weer nieuwe input en nieuwe technieken op te doen.

Het voorwerk en de ondersteunende behandelingen hebben als doel, dat de advanced behandelaar meer de diepte in kan en bij een volgend bezoek meer kan doen. Ook is het doel dat als ik de fascia steeds weer release, het paardenlichaam meer trainbaar blijft zodat je paard letterlijk lekkerder in zijn vel komt te zitten en je daardoor ook meer vooruitgang boekt met je training.  Dit heeft natuurlijk weer een positieve invloed op de fysieke en het mentale welzijn van je paard.

Dit is enorm waardevol! Zoals eerder gezegd, doordat je training niet gelijk met de eerste dag 100% is van wat het moet zijn, raken fascia ook weer verstrakt. Dit is een continu proces van weer losmaken en weer trainen. Zodat die stijgende lijn van het trainen van jouw paard blijft, zodat je verbinding en vertrouwensband met jouw paard kan groeien. Zodat je paard een lang, blij en gezond leven kan hebben.