Duurzaam trainen vanaf de grond of onder het zadel betekend, op zo’n manier paarden te trainen dat paarden een lang, gezond en blij leven hebben. Volgens de principes van 4DimensionDressage ontwikkeld door dierenarts en revalidatietrainer Karin Leibbrandt. Beginnend met energie en communicatie.
Holistisch, omdat het nooit alleen maar trainen is. Er komt zo veel méér bij kijken om een paard gezond te houden
Je kunt bij mij terecht voor advies over:
- Hoefbeen/balans
- Training volgens de wetten van de biomechanica en fysiologie van het paard
- Voeding
- Huisvesting
- Algemene gezondheid bijvoorbeeld m.b.t. ontwormingsbeleid, wanneer welke behandelaar inschakelen, gebit etc.
- Zadelligging/passend hoofdstel en kennis over verschillende bitten
Laten we eerlijk zijn; paardrijden is niet natuurlijk voor paarden. Dus wij hebben de verantwoordelijkheid om aan onze paarden te leren hoe ze hun lijf efficiënt in kunnen zetten om ons als ruiter op een correcte en duurzame manier te kunnen dragen.
Wanneer de training incorrect is, kan dit zelfs heel erg schadelijk zijn voor jouw paard!
Wanneer de training niet goed gaat, gaat je paard in allerlei compensaties lopen. Door deze compensaties gaat je paard zich overbelasten op bepaalde punten in zijn lijf. Deze overbelastingen veroorzaken op de lange duur absoluut schade in het lichaam van paarden. Schade betekend pijn!
Vroeg of laat gaan er problemen ontstaan zoals:
- Blessures: door de compensatie en overbelastingen raakt je paard meer blessuregevoelig.
- Artrose in gewrichten en wervels
- Kissing spines
- Problemen in het bekken/SI gewricht
- Het ontstaan van gedragsproblemen
Dus de manier van trainen heeft absoluut invloed op de fysieke en mentale gezondheid van jouw paard.
Een paard is een vluchtdier en zal niet gauw grote symptomen van ongemak aan je laten merken, Immers zou hij dit doen in de natuur, zou hij wel een hele gemakkelijke prooi worden voor die tijger. Des te belangrijker is het dat wij onze paarden goed trainen, volgens de wetten van de biomechanica. Dat we enorm in onszelf investeren om onze eigen kennis hierover op te krikken en dat wij luisteren naar alles wat ons paard ons te vertellen heeft middels zijn gedrag of de kleinste signalen die ons paard afgeeft. Van een huidtrilling tot een kleine verandering in zijn beweging