Fascia! Wat is dat? 

Fascia is een ander woord voor bindweefsel en zit door ons hele lijf maar ook door het hele lijf van onze paarden. En myo is een ander woord voor spier. Als we alle fascia weg zouden halen, zou ons paard als een plumpudding in elkaar zakken.

De functies van fascia zijn:

  • Geeft vorm, ondersteund en stabiliseert het lijf
  • Verbind structuren met elkaar
  • Vloeistof transportatie
  • Fascia bevat receptoren die informatie transporteren
  • Overbrenging beweging en schokdemping
  • Temperatuurregulatie
  • Opslag van energie en emotie
  • Bescherming van organen

Dit zijn heel wat functies. Je kunt je voorstellen, hoe belangrijk het is dat fascia goed kan functioneren. Dat het erg belangrijk is dat fascia zacht en veerkrachtig is.

Kan dit niet, door o.a. allerlei verstrakkingen, dan heeft dit effect op het hele lijf van het paard. Alle fascia staat namelijk met elkaar in verbinding. En dan kun je trainen wat je wilt, maar de verstrakkingen blijven bestaan.

Hoe ontstaan dan die verstrakkingen?

Doordat je paard in compensatie loopt door een incorrect bewegingspatroon, krijg je overbelastingen en verstrakkingen. Niet alleen in de gewrichten en de spieren, maar vooral ook in de fascia. Ook onjuiste voeding , emotie, chronisch stress of het ontstaan van trauma door bijvoorbeeld uitglijden  in de wei of een trap van een ander paard kunnen oorzaken zijn voor fascia dat niet goed kan functioneren en verstrakt is. Iets wat verstrakt zit, krijg je alleen met training niet los. De fascia moet eerst losgemaakt worden, zodat het lijf meer openstaat om op een correcte manier te kunnen worden getraind. Met als doel dat je paard gezonder leert bewegen en leert hoe hij zijn lijf op een efficiëntere manier in kan gaan zetten.

Met myofasciareleasingtechnieken kunnen deze fascia los worden gemaakt. Met 1 behandeling kom je er echter niet! Dat komt omdat je uit moet leggen aan je paard wat correct en efficiënt bewegen is, dat is een proces en is niet in keer volledig aan jou en jouw paard geleerd. Dus de training gaat in fasen, je zit samen met je paard in een proces van leren en spieropbouw. Dus zijn er vaker behandelingen nodig.

Wat doe ik nou precies?

Als holistisch myofasciareleasetherapeut begin ik met de intake en het uitgebreide vooronderzoek. Je krijgt via de mail een intakeformulier met alle vragen over voeding, huisvesting, voorgeschiedenis etc. en deze dien je ruim voor de eerste afspraak ingevuld weer naar mij terug te mailen.

In de afspraak bespreken we het ingevulde formulier en we brengen de klachten en jouw hulpvraag duidelijk in kaart. Daarna doe ik het vooronderzoek: ik beoordeel de lichaamshouding en de hoef/been balans en ik voel (palpeer) het lichaam van jouw paard en ik kijk naar de onbelaste beweging op de rechte lijn, op de harde en zachte ondergrond. En de onbelaste beweging aan de longeerlijn. Dit geeft me zeer belangrijke informatie waarmee ik jou en jouw paard verder kan gaan helpen. En ik maak een plan voor behandeling en training van jouw paard. In deze eerste afspraak zijn we dan ook altijd langer bezig in totaal. Ik neem de tijd om heel veel uit te leggen en ook neem ik je mee in wat ik zie, voel en doe in de behandeling van jouw paard.

Na de myofasciareleasebehandeling doe ik het na onderzoek. Dit houdt in , dat ik je paard na behandeling graag ook nog aan de longe wil zien bewegen. Dit om verschillende redenen:

  1. Controle op het effect van de behandeling
  2. Komt er een kreupelheid naar voren?

Is dat het geval dan komt dit niet door de behandeling. Maar is informatie op een probleem dat al aanwezig was voor de behandeling. En doordat ik jouw paard uit zijn compensatie haal door het myofasciaal behandelen, komt deze kreupelheid aan het licht. Dit is informatie over dat er meer aan de hand is en dat ik je door ga sturen naar een dierenarts voor meer onderzoek.

3. Het activeren van de juiste spieren na behandeling.

Mijn advies is om behandeling te combineren met correcte training en instructie hierin. De behandeling maakt los, de correcte training lost uiteindelijk op. Training en behandeling zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En je hebt de meeste en het snelste resultaat met jouw paard als je voor het hele traject kiest bij mij.

Ik kan in 1 behandeling niet jouw hele paard in 1 keer losmaken. Je moet het zien dat ik laagje voor laagje ga losmaken, pellen. Beginnend bij de oppervlakkige fascia en dan steeds dieper, totdat ik bij de essentie van de daadwerkelijke blokkade kom. Ook is het voor het paard niet fijn als ik teveel in 1x losmaak, omdat de impact op het lijf dan te groot word. Lichaam en geest hebben de tijd nodig om de behandeling te verwerken. Naast de technieken van het myofasciareleasen van het weefsel heb ik nog meer behandelmethoden in mijn gereedschapskist zoals mobilisatie en stretch technieken.

Het is belangrijk om in de beginfase van een traject niet te veel tijd tussen de behandelingen in te laten. 1x per 2 a 3 weken, totdat we een mooie basis hebben waarop we in de training weer verder op kunnen borduren. En dan kan de frequentie van behandeling naar beneden. Wel is het advies om dan op zoek te gaan naar de juiste behandelfrequentie voor jouw paard. Veelal komt dit uit op 1x per 3 maand een onderhoudsbehandeling. Zeker bij erg hypermobiele paarden.

Zoals gezegd kan ik niet jouw paard in 1 behandeling helemaal losmaken. En als ik 1 gedeelte losmaak en de rest nog niet en er zit dan teveel tijd tussen, lopen dingen net zo hard weer vast, en kan ik weer opnieuw beginnen met hetzelfde. Dit is dweilen met de kraan open.

De duur van een behandeling ligt aan heel veel factoren:

  • Wat kan het paard aan?
  • Wat kom ik tegen, hoe vast zit het paard?
  • Hoe makkelijk laat het weefsel los?
  • Wat is de leeftijd van jouw paard en is ze bijvoorbeeld drachtig?

Gemiddeld ben ik 1,5 uur per paard bezig , maar sommige paarden kunnen mentaal maar een uur aan en bij andere paarden kan het zo oplopen tot 2 uur. Vandaar ook dat ik hierin een uurtarief hanteer.

Een andere reden dat je in de beginfase vaker behandeld is, dat jouw training niet gelijk 100% is. Want je bent jouw paard aan het leren hoe hij zijn lichaam efficiënter in kan gaan zetten. De training is erop gericht om in-efficiënte en in-correcte bewegingspatronen te veranderen bij jouw paard. Bewegingspatronen die enorme compensaties in een paardenlijf veroorzaken, waardoor er weer opnieuw verstrakkingen en blokkades ontstaan.

Mijn ervaring in een traject van behandeling en training is dat je verbinding en vertrouwensband met jouw paard enorm gaat groeien. Echt een fantastische ervaring en een pure harmonische samenwerking met jouw paard. Jouw paard wordt blijer, blijft gezonder en is veel minder blessuregevoelig, gaat langer mee en staat meer open voor communicatie en leren. Dat wil elke paardeneigenaar toch graag?